Forskel på briketter

Valg af briketter - stor forskel på kvaliteten af træbriketter hos de danske forhandlere - tema kostumer og udklædningSom mange af jer efterhånden nok har opdaget, så finder der flere forskellige former for brænde som du kan bruge til opvarmning i din pejs eller brændeovn. De mest almindelige typer af brænde, er f.eks. kløvet træ af Ask, Eg, Lov eller Bøg som man enten køber i små 10kg net eller en hel palle brænde. En af de andre meget populære typer af brændsel herhjemme er de såkaldet savsmulds briketter. Du kan næsten ikke undgå at have set dem i det lokale byggemarket eller købmand, de små gule firkanter bestående af spåner og savsmuld presset træt sammen. Her sælges de ofte i små plastik poster med omkring 12 stykker i hver pose. Brikektterne er ligesom almindeligt brænde CO2 neutralt. Det vil sige at når du benytter dem til opvarmning påfører du ikke miljøet en ekstra mængde Co2. Dette skyldes at alt træ faktisk omdanner store mængder Co2 til ilt så længe det groer, en stor mængde af den Co2 som fjernes fra luften bindes i træet, som så frigives under afbrænding, eller ved forråndelse, hvis man blot valgte at lade det ligge og rådne op i naturen. Vælger man at fyre med træbriketter, så er det faktisk endnu mere miljø venligt end kløvet træ. Grunden til dette er at det savsmuld og spåner som briketterne består af, ofte er affalds træ fra f.eks. møbelindustrien, altså træ man alligevel blot ville bortskaffe på en eller anden måde. Istedet ender det nu hos forbrugerne som kan få glæde af det til opvarmning af deres boliger.

Fordelen ved disse små briketter, er at de ofte er nemmere af få ild i, i forhold til store træstykker og af det giver varme i længere tid. Hvor meget varme de afgiver og hvor nemme de er at tænde, afhænger så af kvaliteten af træbriketterne. Lige som med alt andet er der jo forskel på kvalitet. Køber du f.eks. et dameur eller et tyroler kostume online, så kan man jo altid helt værre sikker på at, det er i en god kvalitet, med mindre man bevist går efter et bestemt mærke. For på tråds af at nærmest alle briketter består af spåner og savsmuld, så er der alligevel stor forskel på kvaliteten af dem. Nogle fabrikanter har det nemlig med at med at tilføje andre elementer til briketterne, som f.eks. lim for at binde dem ekstra godt sammen, sand eller jord for at øge vægten, da briketterne jo sælges efter vægt. Disse ekstra elementer er med til at nedsætte kvaliten, så man får en ringere brændeværdi og ofte også mere aske efter afbrænding. Nogle steder ser man også af briketterne indeholder rester af imprægnering eller maling, da det træ som er blevet anvendt har været affaldstræ. Derfor er det altid vigtigt at vide, hvilken kvaliteten det produkt man køber er i. Heldigvis er det hos mange forhandlere muligt at købe en prøve pakke til en fornuftig pris, så man har mulighed for lige at teste hvad det er for en kvalitet, inden man ligger en stor ordre. Nogle steder, som f.eks. på den danske forhandler kvalibrænde, så får man faktisk pengene tilbage for prøvepakken, hvis man efterfølgende køber en palle.

Derfor falder man over nogle billige briketter, hvor prisen faktisk lyder lige en smule for billigt, så kunne det godt være et tegn på at de indeholder ting som ikke høre hjemme i en brændeovn eller pejs.

Udover forskellen i kvalitet, så er der også flere forskellige typer af træbriketter som sælges. Det mest almindelige herhjemme og i resten af Europa er den firkantede RUF briket. Navnet RUF stammer fra den tyske maskine som træ briketterne produceres i. Nogle af de andre typer som også kan købe hos nogle forhandlere er f.eks. Rondo træbriketter, Ronda træbriketter, Øko briketter, hårdtræs eller hardwood træbriketter, Pinikay træbriketter, Biosuperstænger, Biostænger, bøgebriketter, egetræsbriketter. Det er de ikke ret mange forhandlere som ligger inde med alle disse typer, ofte har de blot en eller slags. Set i forhold til prisen, så er det uden tvivl RUF briketten som er den billigste i forhold til den mængde varme man får for pengene. Dette er nok også grunden til at det er den som er mest populær, frem for f.eks. hardwood briketter som brænder lidt længere og varmere, men koster også noget mere.

Her på krak kan du f.eks. finde en liste over forhandlere af savsmuldsbriketter – krak.dk