Fremstilling af briketter og træpiller

Eksempler på træpiller til brug i brændeovn, pejs eller i fyr.Træ er en miljøvenlig måde at varme sit hjem op med. Det er CO2-neutralt og den forurening der sker ved afbrænding af træ, er betydelig mindre end f.eks. ved brug af fossile brændersoffer som naturgas eller olie. Træ bruges i stor stil til en lang række ting her i Danmark, f.eks. fremstilling af møbler, døre, gulve, køkken elementer osv. I forbindelse med den prodution er der ofte en masse spild træ, hovedsageligt i form af træsplinter og savsmuld. I stedet for blot at bortskaffe dette “affalds” produkt, så har man opdaget at det kan bruges til fremstilling af brændsel, nemlig træpiller og træ briketter. Begge produkter fremstilles ud fra disse spild produkter, og på den måde, så fældes der ikke ekstra træ, til fremstillingen af hverken træpiller eller træbriketter. Træpillerne fremstilles ud fra det fine savsmuld, hvor træ briketterne sagtens kan laves fra det som er lidt mere groft. Her er et par tips til hvordan du kan spare på varme regningen, fra en engelsk artikel kaldet Cut your electric bill for the winter, og som du finder her på thedigitel.com. Her tager de udgangspunkt i hvor meget du kan spare ved at skifte til ovntørret bøgebrænde.

Når vi snakker træpiller, så er kvaliteten rigtig vigtig, så man skal være opmærksom på hvor man køber disse. F.eks. så er set flere eksempler på at de helt billige træpiller godt kan indeholde sand, jord eller andre affalds produkter som ikke hørere hjemme i pillerne. Dette gør at du risikere at en del af dem smuldre under indføring til fyret, og kan dermed være med til at stoppe eller helt ødelægge dit fyr. Snakker vi briketter, så er kvaliteten ikke helt så vigtig da du ved afbrænding af dårlige briketter, blot for en mindre varme og lidt mere aske end normalt. Du kan læse mere om dette inde hos kvalibrænde, hvor de har en blog med masser af gode brænderåd.

Både træpiller og træbriketter fremstilles ved at savsmuldet opvarmes til omkring 300 grade i kort tid, dette er med til at frigive det harpiks som findes i træet og bløde det op. Efterfølgendes presses savsmuldet meget hårdt sammen i en presser, som samtidig former træpillerne eller briketterne. Harpikset bliver så presset godt ud imellem de forskellige savsmuldstykker og når briketten så størkner, så har man et meget fast stykke træ, som faktisk er mere kompakt end et stykke almindeligt brænde. Denne process er også med til lige at fjerne, de sidste rester af fugt i træet, og dermed kommer man ned på et vandindhold som ligger på omkring 6%. Til sammenligning så ligger almindeligt ovntørret brænde på omkring 16-18%. Så derfor har både træpiller og træbriketter en rigtig god brændeværdi. Har du brug for mere informatiom om brænde værdier så kig her på Wikipedia – brændeværdi

Der er en del af de danske træpiller og briketter som fremstilles i Danmark, men en stor del af dem produceres på store fabriketter i øst europa da arbejdskraften er billigere der, og de har bedre adgang til råmaterialler i stor nok mængder og priser. Selv flere danske virksomheder som f.eks. kvalibrænde fremstiller deres egne briketter eller træpiller der. På den måde har de selv fuld kontrol over produktionen, og kan sætte de krav til kvaliteten som er nødvendig for at kunne sælge til det danske marked. Der er dog også nogle forhandlere som blot finder den første og billigste producent i øst europa og importere deres produkter uden at have nogen indflydelse på hvad kvalitet de er i, eller på selve fremstillingen. Dermed er risikoen også langt større for at kvaliten ikke er i orden.