Fyr ikke med affaldstræ

Eksempel på affaldstræ som ikke bør afvendes til opvarmning i pejs eller brændeovn.Det er desværre stadig rigtig mange Danskere som vælger at brænde alt slags træ af i deres brændeovn eller pejs. Nogle gør det fordi det kan være en billig måde at få varme på, især da der jo ofte ikke er nogen direkte synlig effekt ved at gøre det. Men faktisk er det ikke lovligt her i landet at afbrænde træ som er imprægneret, malet eller på anden måde behandlet med skadelige stoffer. Mange tror fejlagtigt det er tilladt af fyre med træpaller, imprægneret lægter og andet affaldstræ i sin brændeovn, men det er det ikke.
Affaldet skal indsamles og afleveres på din affaldsplads, og det er kun tilladt at fyre med rent træ. Høre du til den gruppe som blot smider alt slags træ, inklusiv malet eller lakeret træ i din brændeovn, så skader det ikke kun miljøet men også din egen skorsten, eller i værste tilfælde dig selv. Selvom en træpalle måske ser temmelig harmløs og umiddelbart kunne ligne godt træ til sin brændeovn, så indeholder en stor del af disse paller PCP. PCP er ikke synlig, når man ser på pallerne, men de kan udvikle dioxin under forbrænding, hvis ikke træet afbrændes i et godkendt affaldsforbrændingsanlæg. Et det ikke nok blot at tænkte på miljøet, så kan vi fortælle at man også kan få en bøde på op til 20.000 kr. for ulovlig håndtering af affald. Dette alene burde afholde de fleste fra at fyre med affaldstræ. Det samme gælder hvis du vælger at bruge din brændeovn til afbrænde af andet affald, vi har jo før set eksempler på folk der bruger den til alt lige fra gamle pizza bakker, gaveindpakning eller rester fra stearinlys. Så for god ordens skyld vil jeg lige nævne det igen. Brug kun din brændeovn til rent træ – dette inkludere savet eller kløvet træ i forskellige træsorter – f.eks løv, bøg, ask, eg, birk eller gran. Træpiller eller træbriketter af komprimeret savsmuld. Faktisk så er afbrænding af dårligt træ eller affald, en af de største kilder til luftforurening her i Danmark nu om dage.

Er du i tvivl om træet er rent, så er det bedre blot at bortskaffe det på den rigtige måde, frem for blot at smide dit i din brændeovn.