Hvorfor bruge træbriketter?

Billig træbriketter til brug i sin pejs eller i sin brændeovnNår du skal varme dit hjem op, så har du masser af forskellige muligheder. Der er f.eks. fjernvarme, naturgas, oliefyr, halmfyr, solvarme osv. Her i artiklen vil vi dog udelukkende fokusere på biobrændsel af træ. Til opvarming med biobrændsel benyttes hovedsageligten brændeovn, pejs eller pillefyr. Fordelen ved disse typer a biobrændsel er at de ikke er lige så skadelige for miljøet som f.eks. olie eller naturgas, især fordi de er Co2 neutrale. Det betyder at man på sigt ikke belaster miljøet med ekstra Co2 ved forbrænding af træ. En af mine favorit typer af biobrændsel er træbriketter, eller blot briketter som de ofte kaldes. Disse hører ind under biobrændsel, og er dermed også CO2-neutralte. Så blot ved at skifte til træ briketter fra f.eks. olie eller gas, så er du med til at beskytte miljøet, hvilket jo bestemt er en fordel og grund nok alene til at bruge træbriketter.

En anden fordel ved briketterne er at de er billigere end træ hvis man sammenligner med brændeværdier. Brændeværdien er et tal for hvor meget varme man får ved afbrænding af et materiale. Og her ligger briketter rigtigt højt i forhold til almindeligt trætyper som eg, ask eller bøg. Grunden til dette er at de indeholder mindre vand end træ, og faktisk ofte er komprimeret mere tæt en kløvet træ. På den måde for man komprimeret mere energi ned på en mindre størrelse. F.eks. ligger vandindholdet i træbriketer ofte på omkring 6%m hvor det i ovntørret bøgebrænde ligger på omkring 16-18%. Så ellerede her kan vi jo hurtigt se, at der skal bruges noget mindre energi på at fjerne vand, i briketterne, i forhold til i det almindelige brænde.

Briketterne er også ofte nemmere at få ild i, end f.eks. et stykke kløvet ask. Derudover er de nemmere at stable og fylder mindre end en palle brænde. Men er der så slet ikke nogle ulemper ved denne type af biobrændsel? Den største ulempe for mange er det æstetiske. Tre træbriketter i en pejs eller brændeovn, ser nu engang ikke så pænt eller hyggeligt ud, som er par stykker kløvet træ. Men er man udelukkende interesseret i at fyre op for at få mere varme, så går man bestemt ikke galt i byen, ved at benytte sig af briketter frem for andre typer af brændsel.