Hvorfor jeg bruger briketter

The future of alternative energiDer er ofte nogle der spørger mig, hvad jeg selv bruger når jeg skal fyre op derhjemme, og det korte svar er lidt af hvert. Faktisk så afhænger dette af hvad jeg har behov for. Skal jeg varme hjemmet op på en kold vinter dag, så er det hovedsageligt briketter som jeg anvender, skal der blot lidt aftens stemning til en kølig efterårs aften, så er det blandet løv eller birk der bliver brugt som brænde. Har jeg nogle rester liggende fra det sidste træ jeg fældede nede bag i haven, så bliver den slags jo brugt først, så længe det er tørt nok til at komme i brændeovnen.

Grunden til at jeg normalt foretrækker briketter, når der skal varmes op er 2 grunde. Før det første er de nemmere at stable inden end almindeligt brænde, for det andet er jeg altid sikker på at de er helt tørre. Det kan nogle gange være lidt mere svært at se med almindeligt træ, især hvis det har lagt ude og vi ikke lige har haft en måned med varm sommervejr.

billige brænde og briketterHvis vi ser på brændeværdien, så har briketter en brændeværdi på omkring 4.500 kcal/kg, nogle af de mere specifikke og dyrere endda helt op i mod 4.900 kcal/kg. Til sammenligning har Birk en brændeværdi på omkring 37007 kcal/kg og ovntørret bøgebrænde en værdi på cirka 4.200 kcal/kg.
Denne høje brændværdi i briketterne skyldes hovedsageligt at de har et fugt indhold på under 8%, hvor ovntørret bøgebrænde har på omkring 16-18%. Dette betyder at 10% mere af det træ du smider i brændeovnen, faktisk er vand. Vand som ikke kan brændes, men faktisk kræver yderligere varme at fjerne fra træet. En anden grund til at briketterne har en bedre brændeværdi, er at de faktisk er mere kompakte end almindeligt træ. Det lyder måske lidt sært, at en klump sammenpresset savsmuld skulle have en større tæthed end massivt træ. Men hvis du undersøger træet nærmere, så finder du masser af små sprækker og åbninger, så til sammen gør at briketterne faktisk indeholder mindre luft end træet. Derfor den bedre brændeværdi. Du finder mere information om brændeværdier og forskellen på briketter i vores ældre indlæg her

Udover de to overstående grunde, så sviner træbrikker også mindre end almindelige brændestykker. Grunden er at træbriketteren kommer i lufttætte poser, og når posten er tom, så er de stykker savsmuld der er knækket af, samlet pænt nede i bunden af posen, som man så blot kan smide ud eller tømme i sin brændeovn. Træet derimod kommer enten i paller eller i plastiknet med store huller, hvilket gør at der ofte ligger masser af bark og træfliser tilbage på gulvet, når man har brugt det sidste stykke brænde. De kræver derfor lidt mere oprydningen. Har man en kost og fejebakke placeret ved siden af, der hvor man opbevarer sit brænde, så er det jo næppe noget større problem.

Hvad end man vælger, skal man blot huske 2 ting. Altid fyr med rent træ, det vil sige træ uden rester af maling, imprægnering og lignende. Og altid fyr med tørt træ, hvilket er træ med et fugt indhold på under 20%.

Billigt brænde eller billige briketter på tilbud? Hvad er lige det bedste valg når ens stue skal opvarmes?