Lufttørret og ovntørret brænde

Eksempel på ovntørret brænde - et godt alternativ til traditionelt lufttørret træ.Når man køber sit træ til afbrænding, så skal man ofte vælge om det skal være lufttørret eller ovntørret brænde. Men hvad skal man lige vælge, og hvad er forskellen på de to typer? De fleste af os har nok regnet ud at ovntørret sikkert er mere tørt end lufttørret, men hvorfor er det vigtigt når jeg skal varme mit hjem op? Lad os starte med at se lidt nærmere på de 2 begreber.

Ovntørret brænde

Hvis du står og skal bruge dit brænde her og nu, så bør du altid vælge det som er ovntørret. Derudover bør du altid opbevare det tørt efterfølgende. Grunden til dette, er at det kan være skadeligt for din brændeovn og skorsten at fyre med fugtigt træ. Det er med til at gøre at din forbrænding ikke køre optimalt, og du dermed risikere at sende skadelige partikler ud sammen med røgen. Derudover er der change for at vanddampene går i forbindelse med nogle af disse partikler og sætter sig som sod og slagger i din skorsten. Fortsætter dette over en længere periode, ophobes der efterhånden nok af disse slagger til at der er chance for at der kan gå ild i dem, og dermed starte en skorstensbrænd.
Ovntørret træ er noget af det mest tørre træ du kan købe. Det her efter fældning og kløvning lagt til tørre i et opvarmet rum, hvor det meste af vandet i træet er fordampet og det træ som er tilbage, er meget velegenet til at benytte i sin brændeovn eller pejs.

Lufttørret brænde

Køber du det billigere lufttørret træ, så skal du forvente at du ikke kan bruge det den første uge eller 2. Alt efter årstid og vejret, kan det have ligget ude og være blivet udsat for regnvand og derfor ikke helt er tørt nok til direkte brug. Derefter er det altid en god ide, at lade det tørre op en uge eller to, et tørt sted, inden man bruger det til opvarmning. Har man mulighed for at vente med at bruge, så er der ofte lidt penge at spare ved at købe lufttørret frem for ovntørret. Evt. smid dit lufttørret træ ind i en lukket garage en måneds tid, og du vil have noget træ i cirka samme kvalitet som det ovntørrede træ.

Brændeværdier og vandindhold

Som regel siger man at der i et kg tørt brænde, er omkring 19 Gj varme, hvilket er omkring det samme som halv liter olie eller 5kWh ren varme. Her er træsorten ligegyldig, da der er samme varme i 1kg Birk som i 1kg Bøg. Forskellen er blot hvor meget det fylder.
Nyfældet pejsebrænde kan have et vandindhold på mellem 60-70%, hvilket er alt for højt til at man kan bruge det. Man anbefaler at man ikke fyre med brænde som har et vandindhold på over 20%. Lufttørret brænde ligger ofte på mellem 20-23% når man får det hjem, og derfor bør man lade det ligge og tørret lidt ekstra op. Ovntørret ligger derimod ofte på omkring 15-18%. Dette betyder at du også kan få omkring 5-10% mere varme for pengene ved at benytte ovntørret over lufttørret. Så de procent du betaler ekstra for ovntørret er ikke nødvendigvis spildt.