Pejsebrænde – Kan man fyre med alt træ?

Har man en pejs eller brændeovn, så er det bestemt ikke helt lige gyldig hvad man putter der i. Fyre man forkert kan man ikke alene være med til at sende skadelige partikler ud i luften og være med til at forurene vores natur, men du kan også risikere at skade din brændeovn eller i værste fald brænde dit hjem af. Det er heller ikke alt som er tilladt at bruge som pejsebrænde eller smide i sin brændeovn. F.eks. må man ikke fyre med følgende:

  • Affaldstræ – Dette dækker f.eks. over træ der er malet, limet og lakeret, ofte er dette træ fra nedrevne bygninger osv.
  • Trykimprægneret træ – Alle typer af træ som er imprægneret eller på anden måde behandlet fra producentens side.
  • Andet brændbart – Dette er alt lige fra mælkekartoner til papkasser og pizzaæsker.

Benytter man dette i sin brændeovn, så kan man risikere bødestraf. Du risikere også at forgifte dig og din familie, hvis dette bruges i en åben pejs, så derfor bør man helt holde sig fra at fyre op med den slags ting, og i stedet bruge rent træ som pejsebrænde. Dette dækker f.eks. over:

  • Blandet løv træ
  • Ask
  • Bøg
  • Birk

Man køber ofte en palle med brænde, enten lokalt eller hos en online forhandler som kvalibraende.dk som består af en af disse træsorter.
Selvom man så har købt det rene træ hos en forhandler, så er det stadig ikke helt lige meget hvad man putter i sin brændeovn eller pejs.

brug af brænde til opvarmning af sit hjem eller boligFyre man med træ som ikke er tørt nok, så er dette også et problem. Grunden til dette er at en stor del af varmen bruges til at fjerne vandet i træet, og dermed bliver ens forbrænding ikke varm nok til at afbrænde de skadelige partikler, som dannes under en forbrænding, ordentligt. Dette betyder at lige som med afbrænding af behandlet træ, så er du igen med til at belaste miljøet, hvilket vi jo gerne vil undgå. Derfor anbefaler man at man ikke fyre op med træ, som har et vandindhold på over 20% (og helst under 18%). Dette er vigtigt at huske på når du køber dit brænde. Står du en kold vinter dag og opdager at du er løbet tør for brænde, og skal bruge noget her og nu, så er det vigtigt at du køber det som kaldes ovntørret brænde. Dette er træ som er tørret op i et opvarmet rum, og er derfor klar til brug med det samme. Kan du vente et par uger med at bruge træet, så kan du spare lidt penge ved at købe lufttørret brænde. Dette er ikke altid helt tørt, har evt. ligget ude i sidste regnbye og har derfor ofte godt af at lige få lov at ligge tørt og tørre helt op en uge eller 2 inden det tages i brug.

Varme mæssigt er det heller ikke helt ligegyldigt hvad slags pejsebrænde man bruger. F.eks. for man mere varme ud af at bruge bøgebrænde end gran. Grunden er at bøg har en højere brændeværdi end grand og giver derfor generelt mere varme med samme mængde træ.
Har du brug for pejsebrænde her og nu, så kan vi anbefale følgende forhandler:

Kvalibrænde
Fabriksvej 9
6650 Brørup
TLF: 20 20 87 16
Web: Kvalibrænde.dk